Bunga Mawar Berubah Menjadi Ular di Lukisan Ratu Elizabeth I

 • at Saturday, December 18, 2010 -
 • 5 komen
Gambar ular misteri pada lukisan Ratu Elizabeth I dikatakan tiba tiba melingkar pada lukisan Ratu Elizabeth I amat mengejutkan.Menurut para peneliti,ular pada lukisan asalnya digambarkan sedang melingkar di jari jari Ratu,namun pelukisnya menganggap tidak sesuai sehinggalah pelukisnya menggantikan lukisan seikat bunga mawar.Setelah bertahun tahun ular tersebut muncul pada lukisan yang sudah memakan usia itu dan memudarkan bunga mawar tersebut.


Mengikut kepercayaan,seekor ular kadang kadang digunakan untuk melambangkan kearifan,kebijaksanaan dan kekuasaan penghakiman,tetapi makhluk-makhluk bersisik itu juga dikaitkan dengan simbol 'syaitan' dan 'dosa asal'.

Ular yang ada dalam genggaman Ratu dikatakan berwarna hitam tetapi memiliki sisik biru kehijauan dan hampir pasti dilukis berdasar imaginasi kerana lebih mirip naga berbanding ular.

Dari sumber lain,dikatakan terdapat wajah wanita lain yang identitinya tidak diketahui.Wajah perempuan tidak dikenali itu menghadap ke arah yang berlawanan dan dalam posisi yang lebih tinggi daripada wajah ratu.Mata dan hidung di wajahnya tertutup oleh dahi Ratu Elizabeth.
Tetapi penjaga foto tersebut yakin wajah perempuan itu adalah lukisan awal karya pelukis lain yang ditutupi dengan lukisan wajah Ratu.sumber detikpos.net

Editor

Written by Admin | Penafian

Hai Readers, Laman Perkongsian ini adalah salah satu laman sesawang yang berkongsi kepada pengunjung dengan pelbagai cerita atau sejarah lama serta isu-isu semasa seperti sukan, hiburan, review dan diselitkan juga beberapa tutorial blog untuk panduan bersama. Setiap informasi yang di kongsikan sekiranya entri adalah "copy dan paste" akan diberi credit kepada Blog Utama. Jika ada sebarang masalah, cadangan atau komen boleh email kan kepada Team Yang Unique. (pihak kami tidak akan bertanggungjawab diatas segala komen yang diberikan oleh pembaca di dalam setiap artikel yang dikongsikan) Terima kasih.

5 comments:

 1. pelukis neh cut cost kut guna recycle paper lukis gambar ratu..

  ReplyDelete
 2. loh, ingatkan ular tu tetibe bertukar.. rupanya lukisan je yang bertukar.. hehehe

  owh, binatang bersisik simbol syaiton.. huhu ikan camne pulak tuu huhu

  ReplyDelete
 3. ini cerita betol, atau mitos?? betulkan??

  anyway.. blog anda memang menarik.. tertarik untuk follow anda..


  aku budak nakal gila

  ReplyDelete

terima kasih atas komen anda...