YANG UNIQUE

Yang Unik Emang Syiokkk!!

mata belah kanan aku sakitt,tu bukannya tanda aku kuat skodeng!


maaf penggunaan "aku" digunakan untuk entry kali ni


Biasa lah kan bila orang sakit mata sah sah cakap kuat mengendap/kuat skodeng. apa kau ingat aku dah takda kerja lain kah?pelik betul bila orang selalu kaitkan bila sakit mata kuat mengendap/kuat skodeng.aku tahu lah aku memang kuat skodeng orang tapi dalam blog jaaa..tu dulu lah,sekarang dah baik..lol


meyh aku bagi tahu punca-punca dan kenapa sakit mata berlaku :

1. bakteria( jenis haemophilus)

2. jangkitan virus (beserta selsema )

3. bendasing seperti percemaran udara, habuk, asap, sabun, make up, klorin dan lain-lain lagi.

Jangkitan melalui:

· tangan yang tercemar

· tuala

· alat kosmetik

· bulu mata palsu

· kanta sentuh

tanda-tanda:

· gatal

· mata merah

· perit terkena cahaya

· mata bertahi

· bengkak mata

· sakit

· rasa “pasir” dalam mata

· kabur penglihatan

tempoh penyakit ni ambil masa yang lama juga dalam 2minggu ( pulih sepenuhnya)tapi kalau dah keizinan Tuhan esok lusa insyaallah sembuh..amin.

Penyakit ni sukar dicegah tapi boleh ikut langkah-langkah berikut bagi mengelakkan jangkitan:

· mengelakan tangan menyentuh mata

· kerap menyuci tangan

· tidak berkongsi tuala atau sapu tangan

· tidak berkongsi kosmetik mata dan ubat mata

· penggunaan kanta sentuh secara bersih

· memakai alat pelindung mata apabila perlu

· tidak berenang didalam kolam yang kotor


**cukuplah tuh.ni pun masa taip mata dah pedih pedih campur perit.adoiii..sabtu ni ada inteviu.sempat ke baik?iskkkkkkkkk
18 Komentar untuk "mata belah kanan aku sakitt,tu bukannya tanda aku kuat skodeng!"

hahahahahaha .
akui sahaja yang awak kuat skodeng :p

@myra : ane ada! uwaaaaaaaaaaaaaaa :P

wahhh skodeng kuat sgt nih..smpei sakit2 ekekek :P

kamoo ske skodeng kot.. ngeeeeee... btol x?btol x?:P

k.shida@ tadela..iskkkk

skodeng sape? ngaku cepat!!! huhu

yanie- kalau ak ade button like, ak nk like komen2 atas..

faeiz@ skodeng awk le! kuikui

quiyum@ button like ada.cbe klik kt title entry,entry penuh akan kluar..yanie pnye pktaan readmore xkua le derr..penin le..

button like tu tw

mksd ak button nk like komen2 tu haha

ek..ko nk like komen2 ats tu?haa yg ckp aku kaki skodeng eh?uwaaaaaaa...smpaiii ati! kuikui

yanie-haha...alamak!!!! HAHA

tak payah le pakai read more tu..
tak syok la..
hehhe..
kaki skodeng rupanye...
hahhah

kantoiiiiiiiiiiiiii yanie ko xyah la kaber2 hahahahahhah seyes jahat gile aku!

diana@ kna pkai readmore..sb entry pnjg,kna scroll smpai bwh..huhu...
erk..ane de kaki skoden..uwaaa :/

nadey@ wakakaa..aduh! ko ni makin m'kntoikn aku laaaaaaaaaaaaaa

terima kasih atas komen anda...

 
Copyright © 2014 YANG UNIQUE - All Rights Reserved
Template By Catatan Info