YANG UNIQUE

Yang Unik Emang Syiokkk!!

Al Quran pertama di dunia diperbuat menggunakan kayu



Iran melancarkan Al Quran pertama di dunia yang diperbuat dari kayu.Al Quran unik ini julung kalinya dipamerkan dihadapan media selama peringatan Kementerian Kebudayaan dan Hukum Islam. Al Quran ini dibuat oleh seniman Iran Mohsen Fouladi, serta dihiasi dengan potongan-potongan batu, logam, dan sutra.



Menurut seniman Iran Mohsen Fouladi,pembuatannya memerlukan usaha yang keras untuk membuat kitab suci ini.Berat kitab suci ini dalam linkungan 10 hingga 12 kilogram, dengan kepanjangan 45 cm dan lebar 35 cm, serta tebalnya 15 cm. Ia menambahkan, kitab ini berisi 900 nama ilahi, serta memberikan berbagai naskah lain.

Menurut beliau lagi,Ia berharap Kitab Suci ini ini dapat didaftarkan dalam Guinness Book of Records. (YS)
14 Komentar untuk "Al Quran pertama di dunia diperbuat menggunakan kayu"

kayu?...masih elok lg kan..

guinness= arak..
hmm... =S

teringin nak tengok isi dlm nya;)

memang unik..tp zaman skrg ni banyak quran jadi perhiasan je kat umah huhu

wow beratnya Al-Quran ni.. mana tak nya, kayu kan.. so unik

diperbuat dr kayu sgt tahan lama. :)

twinkle@ aa tula,mst best kn klo dpt tgk [huhuu]

wan@ huhu..tula,tp yg ni unik skit..klo jual mst mahal

ain@ aa..berat..mmg unik :)

zirah@ aa..tahan lama patu unik lak tuh [hehehe]

zirah@ aa..tahan lama patu unik lak tuh [hehehe]

smpai sekarang ade lagi kan

terima kasih atas komen anda...

 
Copyright © 2014 YANG UNIQUE - All Rights Reserved
Template By Catatan Info