[Photo] Makanan Yang Aneh Di China

 • at Saturday, February 19, 2011 -
 • 3 komen

China sememangnya terkenal dengan makanan yang aneh dan pelik.Gambar gambar dibawah ini merupakan makanan yang aneh dan pelik yang jarang kita jumpa di Malaysia.Mari kita lihat..


1. ShirakoKalau dilihat sepintas mirip usus lembu, tapi ternyata ini adalah Shirako, yang merupakan alat kelamin ikan jantan dan sebuah beg yang berisikan sperma. Shirako menjadi hidangan popular di pub-pub yang ada di Jepun (Izakaya) dan sushi bar.2. Basashi“sakuraniku” adalah nama untuk daging mentah kuda. “Sakura” yang bererti bunga sakura mekar dipadukan dengan “niku” yang bererti daging. Namun, jika dihidangkan dengan irisan tipis sashimi akan menjadi “basashi”. Makanan ini terkenal di daerah Kumamoto, Nagano dan Oita dan menjadi makanan yang umum juga di wilayah Tohoku.3. Nattomakanan yang ini mungkin sudah tidak asing lagi,Natto adalah makanan hasil dari soya yang berbau cukup menyengat dan sangat lekit seperti jaring labah-labah biasanya disajikan sebagai menu sarapan di Jepun.4. ShiokaraShiokara adalah makanan hasil laut yang sudah diperam dengan rasa yang asin dan amis.


5. Shirouo no Odorigui


Shirouo adalah sebuah nama untuk ikan kecil. Disebut Shirouo no Odogui, kerana ikan-ikan ini dimakan secara hidup-hidup yang kemudian akan terasa seperti menari-nari dimulut kita “odorigui”.
Editor

Written by Admin | Penafian

Hai Readers, Laman Perkongsian ini adalah salah satu laman sesawang yang berkongsi kepada pengunjung dengan pelbagai cerita atau sejarah lama serta isu-isu semasa seperti sukan, hiburan, review dan diselitkan juga beberapa tutorial blog untuk panduan bersama. Setiap informasi yang di kongsikan sekiranya entri adalah "copy dan paste" akan diberi credit kepada Blog Utama. Jika ada sebarang masalah, cadangan atau komen boleh email kan kepada Team Yang Unique. (pihak kami tidak akan bertanggungjawab diatas segala komen yang diberikan oleh pembaca di dalam setiap artikel yang dikongsikan) Terima kasih.

3 comments:

 1. wahh mmg xlalu nk mkn sume lembek2 huhu..larikk

  ReplyDelete
 2. bukan nak cakap , kan ada entry and kajian dalam tu ada banyak bakteria . eeeuuuwwww

  ReplyDelete
 3. china or japan? bodoh kau

  ReplyDelete

terima kasih atas komen anda...